Dit blog is reeds eerder gestart, in het vorige stuk staat het begin van de beoefening.

Dit proces haal ik uit het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Hieruit zal ik stukken overnemen en hier en daar aanvullen met informatie of ervaringen van mezelf.

Als er iets niet duidelijk is, of dat er vragen zijn, is het altijd mogelijk mij te emailen: info@estherberkers.nl. Ook op youtube of vimeo is het mogelijk om video’s te kijken over de beoefening van Tonglen of Phowa voor het begeleiden van zieken en/of stervenden. Voor je eigen spiritueel bewustwordingsproces is het prachtig om dit mee te maken en het versterkt je eigen energie. Ook als je zelf ziek bent, is dit zeker aan te raden.

Tonglen in een situatie uit je leven

Stel je levendig een situatie voor waarin je slecht gehandeld hebt, waar je je schuldig over voelt en waar je het liefst nooit meer aan terugdenkt. Terwijl je inademt, aanvaard je de volledige verantwoordelijkheid voor je handelen in die situatie, zonder dat je probeert je gedrag te rechtvaardigen. Erken heel precies wat je verkeerd hebt gedaan en vraag met heel je hart vergiffenis. En terwijl je uitademt, stuur je verzoening, vergiffenis, genezing en begrip uit.

Je ademt dus schuld in en ademt het ongedaan maken van kwaad uit; je ademt verantwoordelijkheid in en ademt genezing, vergiffenis en verzoening uit.

Deze beoefening is bijzonder krachtig en kan je de moed geven om naar de persoon toe te gaan die je onrecht hebt aangedaan, en ook de kracht en de bereidheid om met hem of haar in gesprek te gaan en uit het diepst van je hart om vergiffenis te vragen.

Als dit niet lukt, weet dan dat de vergeving in jezelf zit. Als eerste instantie gaat het erom dat je jezelf vergeeft en de blokkades opheft in jezelf. We maken allemaal fouten in ons leven, en deze zijn ervoor om te groeien in het mooier worden van je eigen persoon, als je hier ook bewust naar wilt kijken.